Skip to main content

FREEDOM!

In het seizoen 2007 – 2008 speelde Het Brabants Jazz Orkest onder de naam “FREEDOM!” samen met jazzsaxofonist Paul van Kemenade werken van Mingus, Haden, Bley en Van Kemenade in arrangementen van niemand minder dan Steve Slagle en Niko Langenhuijsen. Deze muziek is alles behalve alledaags en behoort zeker niet tot het standaard bigbandrepertoire. Het Brabants Jazz Orkest gaf met dit project een groot publiek de kans om kennis te maken met deze schitterende muziek. Wat de componisten Haden, Bley en Mingus bindt is hun strijd voor vrijheid. Van Kemenade sluit zich graag hierbij aan.

Met hun composities en instrumenten hebben zij de wapens opgepakt / laten zij hun protest horen. Bij de één een strijd in de Spaanse burgeroorlog, bij de ander tegen de dictatuur in Chili en bij de volgende weer een protest tegen de gevestigde orde en onderdrukking. Destijds speelden grote tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen en geloofsovertuigingen een belangrijke rol. Ook nu, in onze huidige maatschappij is dit weer actueel. Ook de vermenging van stijlen is zeer actueel, getuige de vele cross-overprojecten die plaatsvinden. De werken zijn door Steve Slagle (altsaxofonist in bands van Haden, Bley en Mingus) en Niko Langenhuijsen (meester in de experimentele symfonische muziek) speciaal voor Het Brabants Jazz Orkest en Paul van Kemenade herschreven naar deze tijd en in de klankbeelden van nu. Het geheel werd ondersteund met videobeelden door Veejay Edward Erasmus. Beelden van Mingus als musicus, filmopnamen van Che Guevarra, filmbeelden van rassenonlusten, suggesties van de vrijheidsstrijd in China; het wekt sfeer en tijdsbeeld van een periode, waarin vrijheid in muziek en in maatschappelijke ontwikkelingen een andere dimensie heeft dan tegenwoordig. FREEDOM!: een muzikale uitdaging die geheel past in de geest van Het Brabants Jazz Orkest: “Eigentijds Swingend met verrassingen!”

Paul van Kemenade over Bley, Haden en Mingus:

De muziek van Bley en Haden heeft mij altijd geïntrigeerd om de prachtige en krachtige melodiën die altijd door de juiste musici met enorm veel ‘soul’ vertolkt worden. Ook Charlie Haden die met bijna ‘niets’ veel uitdrukt. De muziek van Mingus is natuurlijk een statement op zich, schitterende vooruitstrevende composities en bezettingen die op een ongelofelijke knappe ‘loose’ manier ‘echt’ uitgevoerd werden. Deze mensen waren hun tijd ver vooruit en stonden alle drie aan de basis van deze muzieksoort … van onschatbare waarde!

Het project FREEDOM! werd mede mogelijk gemaakt door: