Skip to main content

ERA Het Brabants Jazz Orchestra met Muziek van Niko Langenhuijsen

De levendige Brabantse jazzscene heeft veel te danken aan pianist/bassist/componist Niko Langenhuijsen. Vanaf begin jaren zeventig, toen jazz- en geïmproviseerde muziek stormachtige ontwikkelingen doormaakten, richtte hij groepen op, organiseerde workshops en sessies en stond aan de wieg van podium Paradox in Tilburg.
Het was in deze periode dat Niko experimenteerde met zijn groepen Ohm, Gemeentereinigingsorkest Vaalbleek en Caoutchouc. Hij ging daarmee een eigen onafhankelijke koers varen die geïnspireerd was door gecomponeerde en geïmproviseerde muziek.

Veel muzikanten voeren in zijn kielzog mee. De ‘Tilburgse School’ verwees naar de ontstane jazz-voedingsbodem waar veel Brabantse muzikanten de vruchten van plukten. Een jazzscene die tot nu toe uniek is in het Nederlandse landschap.

Het Brabants Jazz Orkest o.l.v. Jeroen Doomernik en Niko Langenhuijsen hebben een goede muzikale band. Een eerdere samenwerking was er met hun cd FREEDOM (2007). In 2017 schreef Langenhuijsen speciaal ter gelegenheid van November Music voor Het Brabants Jazz Orkest nieuw werk. Het resulteerde in een wonderlijk spel met contexten, waarbij hij toverde met melodische en ritmische componenten, manier van orkestratie en de rol die een speler of instrument kan hebben. Ook korte aangeleverde motieven van de bandleden wist hij te verwerken in de prachtige compositie met de titel ‘Samples’.

Het plan lag er al eerder om deze muziek op cd te zetten. Door de pandemie werd de voortgang van dit idee vertraagd. Na de pandemie zijn we de DJC studio ingedoken, nu is hij er! Een mooi moment, een halve eeuw na het begin van de roemruchte Brabantse jazzperiode. ERA, de titel van de cd, is toevalligerwijs ook de laatst toegevoegde compositie aan het album van deze icoon van de Nederlandse en bovenal Brabantse Jazz.

Bestel CD

De CD ERA

Niko geeft een korte inkijk waarom hij de stukken heeft geschreven die op de CD zijn te horen.

4 voor twaalf

In pop, jazz, latin, barok etc., worden vaak vierkwarts maten in twaalven uitgevoerd.
Dit stuk is een verzameling van verschillende muzieksoorten waarin dat voorkomt.

Voor de indruktemakers

Is een stuk dat geschreven is voor Vaalbleek eind jaren 70 maar nooit is uitgebracht.
In relatie met de andere nieuwe stukken geeft het zowel een contrast als samenhang aan het geheel.

Samples

De orkestleden die wilden konden een motiefje aanleveren. De uitdaging was dan ook om hiervan een stuk te maken. De aangeleverde motieven hebben steeds een andere plaats in het orkest. De ene keer heeft het een basfunctie, de andere keer een soort van percussie voor blazers of gewoon een melodische functie. Het resultaat is een verrassende maar typisch Niko Langenhuijsen compositie.

ERA

Dit stuk is oorspronkelijk geschreven voor een sextetbezetting die muziek van Heitor Villa-Lobos speelde; fluit, hobo, saxofoon, gitaar, celesta en harp.
Maar nu is het een arrangement voor hbJAZZo geworden. In dit stuk zijn juist geen solo’s omdat het een spel is voor, met en tussen allerlei soorten secties.

Substitutes

Dit is een feature geworden voor bandleider Jeroen Doomernik. Omdat hij hier op bügel speelt wordt dat nog eens door 5 bügels vanuit de band aangevuld. En om er verder nog een andere kleur naast te zetten, zijn ook een klarinet en basklarinet ingepast. De titel verwijst naar het gegeven dat als het orkest in de complete bezetting wil blijven repeteren en optreden, er vaak vervangers nodig zijn. Vandaar substitutes.

Mail us

Is gemaakt met het idee om het concert af te sluiten. Vandaar ook als laatste stuk op de CD te horen.

Het Brabants Jazz Orkest

Bandleider: Jeroen Doomernik
Saxen: Thom Kooijmans, Albert van Veldhuizen, Paul van den Oever, Hans Boschman, Joost van Buchem
Trombones: Arjen Reeser, Léon van Balkom, Robert Mikhout, Arjen Bos
Trompetten: Hans Bloemen, William Kroot, Simon Bruul, Jeroen den Teuling, Ruud Verkoeijen
Piano: Joris Reutelingsperger
Gitaar: Joost van Sprundel
Bas: Bas Cooijmans
Slagwerk: Bennie van der Doelen