Skip to main content

MINGUS !

PaulvK-ThreeHornsAndBass
Datum: vrijdag 22 april 2022 20:30 - 22:30

Locatie: Podium Azijnfabriek, 's-Hertogenbosch

Adres: Triniteitstraat 19, s-Hertogenbosch

Website:  https://podiumazijnfabriek.nl/

Een uniek dubbelconcert van Het Brabants Jazz Orkest en Paul van Kemenade’s Three Horns and a Bass.
Met dit speciale dubbelconcert brengen Three Horns and a Bass en Het Brabants Jazz Orkest een hommage aan bassist, componist, arrangeur en bandleider Charles Mingus (1922 -1979): de meest genoemde en geroemde bassist uit de jazzgeschiedenis die op deze dag honderd jaar geleden werd geboren. Al op jonge leeftijd verwerkte Mingus, geïnspireerd door zijn grote idool Duke Ellington, invloeden van gospel, blues en Europese klassieke componisten in zijn eigenzinnige muziek. Dit leidde tot workshop-achtige jazz met een unieke eigen sound. Mingus staat ook bekend om zijn grillige, opvliegende persoonlijkheid die hem de bijnaam The Angry Man of Jazz opleverde, en om zijn niet aflatende strijd voor rassengelijkheid.
Mingus was en is een waar monument van de moderne jazz. Zijn muzikale nalatenschap, zijn composities en het verhaal achter zijn muzikale boodschap zijn nog steeds actueel.

Paul van Kemenade en zijn “Three Horns and a Bass” bestaat uit de onorthodoxe bezetting van drie blazers en een contrabassist, met topmusici Angelo Verploegen (flügelhorn) Louk Boudesteijn (trombone), Wiro Mahieu (contrabas) en altsaxofonist en bandleider Paul van Kemenade, die ook verantwoordelijk is voor alle composities. Three Horns and a Bass werd geformeerd in 2010 voor de bekroonde cd CLOSE ENOUGH (5* in Downbeat). De groep speelt zeer originele stukken, strak en speels en gaat op een eigenzinnige wijze feilloos alle kanten op.

Het Brabants Jazz Orkest (hbJAZZo), opgericht in 2004, is een op professioneel niveau musicerende Brabantse bigband die haar wortels heeft liggen ’s-Hertogenbosch. De conservatoriumgeschoolde musici komen uit alle windstreken van het (Brabantse) land en staat onder leiding van jazzcoryfee Jeroen Doomernik. In 2007 speelde hbJAZZo ook een aantal Mingusstukken die zijn uitgekomen op de cd FREEDOM! Momenteel werkt de band aan de cd ERA met stukken van Niko Langenhuijsen die zal uitkomen in oktober van dit jaar.

Ticket: € 18,-

Kaart