• Call Us Now : +31 6515 150 63

  |
 • info@HetBrabantsJazzOrkest.nl

  |

Recensies 2013

 All That Jazz – A Jazzy New Year

 • Uit All That Jazz
 • A Jazzy New Year, Verkadefabriek te ‘s-Hertogenbosch
TROTS OM IN DEN BOSCH TE WONEN

Maandag 7 januari 2013 – Er zijn van die momenten dat ik best trots ben dat ik al zo lang in Den Bosch woon. Zondagmiddag 6 januari 2013, is zo’n moment. Ik bezoek het nieuwjaarsconcert van het Brabants Jazz Orkest olv Jeroen Doomernik, met maar liefst twee bekende solisten.

De eerste is Eric Vloeimans, de wereldberoemde trompettist, die hier niet geboren is maar wel getogen zoals hij zelf zegt. Het valt me meteen op, gevoelig als ik ben voor een goede presentatie, hoe hij zelf zijn muziek introduceert. Mijn dag kan vanaf dan niet meer stuk. Ben nooit een echte jazzliefhebber geweest, al dat gekriebel, ik word er maar zenuwachtig van. Maar gisteren heb ik het licht gezien, want als die kriebel en krabbeljazz zo gebracht wordt zoals Eric dat doet, word je meteen een volgeling, en nieuwsgierig, vooral nieuwsgierig naar meer van die muziek, die vooral een verhaal verteld, en je leert daar in op te gaan.
Vooral het nummer Lex doet me bijna in tranen uitbarsten, het gaat dan ook over het leed in de tweede wereldoorlog. Ook uitgenodigd is Fay Claassen, ze woont al 5 jaar in Keulen, maar bezoekt ons land nog regelmatig. Een bijzondere geschoolde jazzstem die erg tot haar recht komt, ze zingt niet voor niets met de WDR Big Band , het is duidelijk te merken dat ze zich prima thuis voelt in deze setting. Vooral het arrangement van Blackbird valt me op, één van mijn favorieten van de Beatles, dat zo prachtig is dat het me kippenvel bezorgt.
Ik zorg ervoor dat ik er weer bij ben volgend jaar, dan is het 2014, maar 21 maart is Het Brabants Jazz Orkest weer terug in de Verkadefabriek.


21-jan-13 : Jazzflits – A Jazzy New Year

 • Uit Jazzflits, door Tom Beetz
 • A Jazzy New Year, Verkadefabriek te ‘s-Hertogenbosch
HET BRABANTS JAZZ ORKEST OPENT JAZZJAAR 2013 IN ‘S-HERTOGENBOSCH

Maandag 21 januari 2013 – Het Brabants Jazz Orkest opent Jazzjaar 2013 in ‘s-Hertogenbosch.

In Den Bosch werd op 6 januari het jazzjaar geopend door het razend populaire Het Brabants Jazz Orkest. Zowel ‘s middags als ‘s avonds hoorde de bomvolle grote zaal van de Verkadefabriek een door trompettist Jeroen Doomernik geleid orkest dat ver uitstijgt boven de gemiddelde bigband. Met prachtige arrangementen (onder meer van trombonist Bob Brookmeyer) werd het nieuwe jaar knetterend ingeluid. Trompettist Eric Vloeimans en zangeres Fay Claassen (foto) waren gastsolisten. Zij gaven een feestelijk tintje aan het geheel.

 Foto en tekst: Tom Beetz


02-nov-13 : Jazzenzo – November Music

 • Uit Jazzenzo, door Rinus van der Heijden
 • November Music 2013, De Verkadefabriek te ‘s-Hertogenbosch
BELANGRIJKE PLEK VOOR JAZZ TIJDENS NOVEMBER MUSIC 2013

Zaterdag 2 november – Jazzliefhebbers komen dit jaar weer flink aan hun trekken tijdens November Music. Het festival voor avontuurlijke muziek, dat dit jaar voor de eenentwintigste keer in ’s-Hertogenbosch wordt georganiseerd, duurt van woensdag 6 tot en met zondag 10 november en telt maar liefst veertien jazzconcerten.

De zondag, de slotdag van November Music, heeft elk jaar een bijzonder karakter. Voor de prijs van één kaartje kunnen muziekliefhebbers een hele middag ruim twintig, korte concerten bezoeken. Die concerten worden meerdere malen opgevoerd, zodat iedereen zijn eigen looproute kan samenstellen. Ook jazz neemt tijdens deze KunstmuziekRoute een opvallende plaats in.

Voor een concert met een bijzonder tintje zorgt Het Brabants Jazz Orkest. Het plaatst de muziek van het ooit zo schitterende Vienna Art Orchestra in de schijnwerpers. ‘Art’ (kunst) is niet voor niets in de naam opgenomen. Het orkest, dat de ene keer als big band optrad en een andere als kleiner ensemble, liet in zijn 33-jarig bestaan tijdens ruim achthonderd concerten horen, waarom jazzmusici van hun muziek vaak kunst maken.

Opvallend deze middag is de aanwezigheid van Mathias Rüegg. Hij formeerde in 1977 het Vienna Art Orchestra en hief het in 2010 ook weer op. Gedurende al deze jaren was hij de dirigent en componist van het gezelschap. Op November Music voert Rüegg Het Brabants Jazz Orkest aan. Gastsolist is altsaxofonist Joris Roelofs, die ooit in het zo beroemde Oostenrijkse orkest speelde. Ook hier is sprake van twee optredens: een voor vroege vogels, dat om 11.30 uur begint en een voor uitslapers, om 14.00 uur.

November Music is na twintig jaar een toonaangevend festival van grensverleggende muziek. Niet alleen binnen Nederland, maar ook ver daarbuiten. Artistiek directeur Bert Palinckx en zakelijk leider Theo van Dooremalen bieden ruimte aan alle hoeken en gaten van muziek: eigentijdse gecomponeerde- en geïmproviseerde klanken, jazz, wereldmuziek, muziektheater, minimal music, elektronische muziek, geluidsinstallaties en ook films.

© 2018 Het Brabants Jazz Orkest All Rights Reserved.