• Call Us Now : +31 6515 150 63

  |
 • info@HetBrabantsJazzOrkest.nl

  |

Recensies 2012

04-jan-12 : Brabants Dagblad – A Cup of Jazzy New Year (vooraankondiging)

 • Uit Brabants Dagblad
 • A Cup of Jazzy New Year, Verkadefabriek te ‘s-Hertogenbosch

 

JAN MAASAKKERS MET HBJAZZO IN CONCERT

Woensdag 9 januari 2012 – ‘A Cup of Jazzy New Year’ heet het programma van het concert dat Het Brabants Jazz Orkest (hbJAZZo) samen met Gerard van Maasakkers, flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel en veejay’s Edward Erasmus & Ellis Sonnevelt houden op 8 januari in de Verkadefabriek in Den Bosch.

Gastheer is entertainer en zanger Peer de Graaf. hbJAZZo schreeft speciaal voor dit concert arrangementen voor een aantal liedjes van Gerard van Maasakkersx. Hij zingt onder meer nummers van zijn bekende cd’s ‘Vol Dagen’, ‘Zicht’ en ‘Deze Jongen’.  Erasmus en Sonnevelt verzorgen tijdens het concert video-animaties.
De bigabnd van hbJAZZo staat onder leiding van Jeroen Doomernik. Er is een middag- en avondvoorstelling in de Verkadefabriek. De middagvoorstelling begint om 15 uur, de avondvoorstelling om 20 uur.


08-jan-12 : Brabants Dagblad – A Cup of Jazzy New Year

 • Uit Brabants Dagblad, door Dieter van den Bergh
 • A Cup of Jazzy New Year, Verkadefabriek te ‘s-Hertogenbosch
FLAMENCO EN BRABANTSE ‘LIEKES’

Maandag 9 januari 2012 – Bijzonder Nieuwjaarsconcert in Bossche Verkadefabriek. Vlammende flamenco, Bossche jazz en Brabantse ‘liekes’ waren gisteren de ingrediënten van een bijzonder Nieuwjaarsconcert in de Verkadefabriek in Den Bosch.

“Het volgende liedje is een duet. Ik wil op het podium vragen niemand minder dan … Peer de Graaf,” Oeps, na JW Roy, Guus Meeuwis en Jelle Amersfoort was het gistermiddag in Den Bosch de beurt aan een muzikale Tilburgse komiek om met Gerard van Maasakkers ziin ‘As ge ooit’ te zingen. De slungelige De Graaf bracht het er opvallend goed vanaf; naast entertainen kan hif ook écht zingen. Het Nieuwjaarsconcert in de Verkadefabriek, geïnitieerd door Het Brabants Jazz Orkest (hip gezegd: het hbJAZZo), begint een mooie traditie te worden. Met verrassende muzikale ontmoetingen. Een knipoog mag, zie Peer de Graaf. Tijdens A Cup of Jazzy New year, dat gisteren twee keer achter elkaar werd uitgevoerd, kregen niet alleend de Brabantstalige ‘liekes’ van de Budelse volkszanger Van Maasakkerse een jazzy bigbandjasje van het 19-koppige jazzorkest, ook de instrumentale composities van virtuoos Eric Vaarzon Morel, de beste flamencogitarist van Nederland. Hij speelde al eerder met het orkest, voor Van Maasakkers was het zijn vuurdoop in de bigbandjazz. Aan orkestleider Jeroen Doomernik de taak om het experiment in goede banen te leiden. Met succes. Fraaie liedies als ’t Is Altijd Nou, D’n Boon, Gij en Ik en ’n Handvol Vrienden kregen een sfeervolle orkestrale laag, waarin de orkestleden – met trompettist William Kroot voorop – alle soleerruimte kregen. Doomernik en de zanger kennen elkaar goed: de Bossche koperblazer was geregeld te gast op zíjn cd’s. Zonder hem had het lied ‘De lucht zit nog vol dagen’ zelfs niet bestaan, zo vertelde Van Maàsakkers. De zwoele folksong kreeg gisteren een warmbloedig flamencotintje dankzij Morel. De Amsterdamse gitarist is in zijn solostukken een orkest op zich. En tapdanst af en toe ook nog een verdienstelijk moppie. Zijn flamenco hangt van uitersten aan elkaar: het ene moment hoor je een speld vallen, het andere slaan de vlammen uit zijn instrument. De grootse compositie ‘Het mooiste meisje van de wereld’ droeg de muzikale charmeur op aan het enige vrouwelijke lid van hbJAZZo, José van Veldhuizen. Haar orkest kon aardig mee in de rauwe Spaanse sferen, al dreigde het af en toe op hol te slaan door een overdaad ‘kitschy’ bombast. Een speciale vermelding verdienen de’visuals’ van de Bossche live-veejays Edward Erasmus en Ellis Sonnevelt. Hun beelden op de vibes en beats van de muziek zetten de vaak toch al filmische sferen extrav vehalende kracht bij. ‘Hee gaode mee’, de grote Van Maasakker-klassieker, was wijselijk niet de afsluiter. Wel zong de populaire troubadour het veel onbekendere ‘We gaon op huis aan’, akoestisch bijgestaan door muzikanten van het jazzorkest. Dit Bossche orkest leverde gisteravond een prestatie van formaat en moet nog tot veel meer in staat zijn.


28-mei-12 : Brabants Dagblad – Jazz in Duketown

 • Uit Brabants Dagblad, door Tilly van Uffelen
 • Jazz in Duketown, Parade te ‘s-Hertogenbosch
VROLIJK FEESTJE VOOR KENNERS, TALENT EN PUBLIEK’

Dinsdag 29 mei 2012 – Het kostte de Brabantse zanger Gerard van Maasakkers gisternamiddag geen enkele moeite de stampvolle Parade in Den Bosch massaal aan het meezingen te krijgen op zijn lied ’n Handvol Vrienden.

Gerard van Maasakkers, slotact van de 39ste editie van Jazz in Duketown, had weinig nodig om samen met Het Brabants Jazz Orkest maandagavond een volle Parade aan het zingen te krijgen. Van Maasakkers en Het Brabants Jazz Orkest onder leiding van Jeroen Doomernik vormde de slotact van een zeer drukbezocht festival. Een reprise van hun optreden in de Verkadefabriek begin januari.
Volgens bestuurslid Marcel Ploegmakers wordt het aantal bezoekers van het festival de afgelopen dagen op 150.000 geschat. Dit jaar werkte er een recordaantal van 250 vrijwilligers mee aan het gratis festival met ruim 80 acts.

[/toggle]

© 2018 Het Brabants Jazz Orkest All Rights Reserved.