• Call Us Now : +31 6515 150 63

  |
 • info@HetBrabantsJazzOrkest.nl

  |

Recensies 2009 - Het Brabants Jazz Orkest - HBJAZZO

Bossche Omroep – How About A Nice Cup Of Jazz?”

 • Uit Bossche Omroep
 • How About A Nice Cup Of Jazz, Verkadefabriek te ‘s-Hertogenbosch

 

HOW ABOUT A NICE CUP OF JAZZ?

Zondag 4 januari 2009 – Vandaag, zondag 4 januari, om 14.00 uur in de Verkadefabriek aan de Bosschedijkstraat 45 in ‘s-Hertogenbosch geen champagne, maar een bruisende kop jazz. Een avontuurlijke en muzikale middag in het nieuwe jaar waarbij Het Brabants Jazz Orkest o.l.v. Jeroen Doomernik, bijzondere gasten ontvangt.

Zo is daar de Bossche trompettist Eric Vloeimans die met zijn spel zowel publiek als orkest ontvoert. Verder zijn ontroerende en pakkende composities te horen van de Brabantse singer-songwriter JW Roy zoals ‘Ik Weet Dat Jij Er Bent’ en ‘As Ge Ooit’. Daarna volgt een bijzondere ontmoeting met Bayan-speler Oleg Fateev. En als klap op de vuurpijl zingt Ellen ten Damme in de op haar kenmerkende wijze liederen van Bertolt Brecht en Kurt Weill tot Nina Hagen! Kortom: een leuke middag vol verrassende wendingen. Uw gastheer is niemand minder dan Peer de Graaf.

Het Brabants Jazz Orkest is een bijzondere bigband gekenmerkt door haar eigenzinnige repertoirekeuze, variërend van traditionele arrangementen tot werk van hedendaagse componisten en arrangeurs. Combinatie van deze bigband met de vijf uiteenlopende bijzondere gasten, staat garant voor een onvergetelijke middag en unieke start van het jaar 2009.

Bekijk project Cup of Jazz


 Jazzism Magazine – CD recensie FREEDOM!

 • Uit Jazzism Magazine, door Tom Beetz
 • FREEDOM!, CD recensie

Bekijk project FREEDOM!


 Brabants Dagblad – Stan Kenton

 • Uit Brabants Dagblad, door Theo van de Zande
 • Stan Kenton, Muziekcentrum De Toonzaal te ‘s-Hertogenbosch
STAN KENTON EN HET BRABANTS JAZZ ORKEST

Donderdag 28 mei 2009 – Bombastische big band-muziek met invloeden van Wagner tot Stravinsky. Zo valt de muziek van componist Stan Kenton te omschrijven.

Het Brabants Jazz Orkest blaast het stof van de composities van deze jazz-vernieuwer van de jaren veertig en vijftig. “Lastige orkestrale muziek die naar mijn idee te weinig gespeeld wordt”, stelt dirigent Jeroen Doomernik. Niet zo gek ook volgens hem want om er echt een vinger achter te krijgen moet je er flink voor gaan zitten.

“We moeten er als orkest heel veel energie insteken. Als ik eerlijk ben dan staat dat niet in verhouding met het aantal optredens.” Waarom het dan toch op het programma moest, daarover is Doomernik duidelijk. “Ik zie het als een ontdekkingsreis voor de muzikanten en het publiek. En daar zijn we naar op zoek als Het Brabants Jazz Orkest.”

Dat leverde eerder al het succesvolle Freedom-project op rond de muziek van Charlie Haden en Carla Bley dat ook tijdens Jazz in Duketown te horen was. In vergelijking met Freedom is Stan Kenton-muziek volgens Doomernik academischer. “Het is klassieke big band-muziek van een dwarse bandleider die grote invloed had op onder meer Stan Getz en Lee Konitz die samen met heel veel meer jazz-grootheden een link hadden met zijn band.”

Het Kenton-concert beslaat maandagmiddag vanaf drie uur in de Toonzaal in totaal zo’n tachtig minuten. Het optreden vormt meteen het slot van het programma in het muziekcentrum dat dit jaar tijdens Jazz in Duketown onder de eigen naam VPRO’s ToneJazz Festival plaats heeft. Behalve optreden met zijn Het Brabants Jazz Orkest tekent Jeroen Doomernik ook voor de programmering. Kwaliteit en verrassing zijn voor hem de trefwoorden.

Bekijk project Stan Kenton


Jazzenzo – Stan Kenton / Stranger Than Paranoia

 • Uit Jazzenzo, door Rinus van der Heijden
 • Stan Kenton, Paradox / Stranger than Paranoia te ‘s-Hertogenbosch
STAN KENTON EN HET BRABANTS JAZZ ORKEST

Zondag 27 december 2009 – Stranger than Paranoia 2009, Paradox Tilburg.

… Het Brabants Jazzorkest bracht een knappe ode aan orkestleider Stan Kenton. Diens niet gemakkelijkste werken als ‘Intermission Riff’ en ‘Artistry Jumps’ kwamen er aalglad en onverdroten uit. Gemakkelijker in het gehoor liggende klassiekers als ‘Malaguena’ en ‘Malaga’ kregen een opwindend latijns tintje mee, terwijl de compositie ‘Holland’ als een ware verrassing gold, omdat het een big-bandversie bleek van het volkslied ‘Wilhelmus’. Met het overbekende ‘The Peanut Vendor’ liet orkestleider Jeroen Doomernik met vrijwel losse handen horen hoe het orkest onder zijn directie is geworden tot een toonaangevende bigband in Nederland. …

Bekijk project Stan Kenton

Stan Kenton Stranger Than Paranoia 2009 – foto Joep Eijkens

 

© 2018 Het Brabants Jazz Orkest All Rights Reserved.