• Call Us Now : +31 6515 150 63

  |
 • info@HetBrabantsJazzOrkest.nl

  |

Recensies 2008

29-feb-08 : Draai om je oren – CD recensie FREEDOM!

 • Uit Draai om je oren, door Cees van de Ven
 • FREEDOM!, CD recensie
HET BRABANTS JAZZ ORKEST – FREEDOM! (EIGEN BEHEER, 2007)

Jeroen Doomernik heeft zich de laatste jaren steeds vaker doen kennen als leider en inspirator van Het Brabants Jazz Orkest. Een orkest dat bestaat uit een mix van amateurmuzikanten en professionals, dat onder zijn leiding tot grote hoogte is gestegen. Daarom ook leverden musici als Paul van Kemenade en Angelo Verploegen graag hun bijdrage aan deze cd en schreef Niko Langenhuysen het merendeel van de arrangementen.

Voor mensen als Charles Mingus en Charlie Haden was freedom een groot goed. Zij gaven daar middels hun muziek vaak blijk van. ‘The Ballad Of The Fallen’, ‘Reincarnation Of A Lovebird’ en ‘Song For Ché’ – alledrie van hun hand – worden hier overtuigend uitgevoerd. Doomernik heeft met dit album een uitstekend werkstuk afgeleverd. Bovenmatig en weg van het doorsnee bigband-repertoire. Dit soort projecten verdient alle steun en scherpt de muzikale geest van uitvoerders en luisteraars.

Het orkest heeft een fraaie totaalklank en in alle secties wordt met passie, accuraat en met een goede onderlinge balans gemusiceerd. De solisten uit eigen gelederen zijn Fernand de Wilgen (trombone) in ‘Call’ en William Kroot (trompet) in ‘La Première Fois’. Joris Reutelingsperger (piano), Thomas Martens (gitaar) en Constantijn van der Heijden (contrabas) soleren onderhoudend in ‘The Ballad Of The Fallen’. Dat geldt zeker ook voor de herkenbare inbreng van Van Kemenade. Samen met Reutelingsperger geven zij volop kleur aan Mingus’ ‘Reincarnation Of A Lovebird’. Ook het warmbloedige spel van tubaïst Ron Anthens is opmerkelijk.

Deze megaklus klaarde het Nederlandse hbJAZZo met behulp van slechts twee microfoons in twee dagen tijd. De live-cd werd zonder knip en plakwerk in theater De Speeldoos in Vught spontaan opgenomen, waarvoor hulde.

Bekijk project FREEDOM!


07-mrt-08 : Muziekwereld NTB – CD recensie FREEDOM!

 • Uit Muziekwereld NT
 • FREEDOM!, CD recensie
  HET BRABANTS JAZZ ORKEST & PAUL VAN KEMENADE – FREEDOM! (hbJAZZo01)

Het Brabants Jazz Orkest speelt op deze debuut-cd samen met jazzsaxofonist Paul van Kemenade werken van Mingus, Haden, Bley en Van Kemenade in eigentijdse arrangementen van Steve Slagle en Niko Langenhuijsen. Het gedreven gezelschap weet de nieuwe bewerkingen op professionele wijze tot artistiek leven te brengen. Het orkest blinkt uit in hecht ensemblespel, strakke swing en zeer bedreven gebruik van dynamiek. Saxofonist/componist Van Kemenade kan hierop helemaal loos gaan en de rode draad door het gehele album trekken.
De muziek op dit album is allesbehalve alledaags en behoort zeker niet tot het standaard bigband-repertoire. Het gezelschap onderscheidt zich dan ook juist door zijn interesse in moderne eigentijdse en experimentele bigband-muziek waar deze cd een geslaagde uitdrukking van is. Enig minpuntje is het wat kleine geluid, waarschijnlijk te wijten aan het feit dat het hele orkest is opgenomen door slechts twee microfoons.

Bekijk project FREEDOM!

 

 

 

 

 


15-mrt-08 : Jazzenzo – FREEDOM! / Utrecht Jazz Fest RASA

 • Uit Jazzenzo, door Mischa Andriessen
 • Utrecht Jazz Fest 2008, RASA Utrecht
UTRECHT JAZZ FEST IN NIEUWE FORMULE FESTIVAL VAN UITERSTEN

Zaterdag 15 maart 2008 – Het Brabants Jazz Orkest met Paul van Kemenade op vrijdagavond 14 maart in Wereldcultuurcentrum RASA.

 

Het vorig jaar verschenen “Freedom” dat Van Kemenade met Het BrabantsJazz Orkest opnam, is eveneens een conceptuele cd. “Freedom” bevat gearrangeerde muziek van Charles Mingus, Carla Bley en Charlie Haden’s Liberation Orchestra. Mooi, maar moeilijk basismateriaal dat voor een groot deel uit de jaren zestig stamt.

De boodschap van die jaren werd destijds met veel elan en geïnspireerde energie gebracht, maar laat zich niet zonder vertaling overbrengen naar het nu. De op de achtergrond vertoonde filmpjes van onder meer Malcolm X en ‘Che’ Guevara brachten die tijdskloof  duidelijk in beeld. Het hbJAZZo met altist Van Kemenade als belangrijkste solist slaagde er in elk geval in om het oorspronkelijke vuur van deze stukken intact te laten.

Dirigent Jeroen Doomernik focuste heel verstandig op de levendigheid van deze muziek en minder op een perfecte uitvoering. Zeker Mingus’ werk moet met heel veel schwung worden gespeeld; muziek die moet klinken alsof iemand zich door een menigte dringt, muziek als een verhit debat, misschien zelfs als een handgemeen. Zo klonk het niet en dat kan ook niet. Niet met zo’n groot orkest en niet zonder Mingus en de grote persoonlijkheden waarmee die drieste bassist zich doorgaans omringde. Hoe het wel klonk? Swingend, stevig, prettig, luchtig, lekker los. Muziek van mensen die vrij zijn, niet van mensen die het nog moeten worden.

Bekijk project FREEDOM!

(bovenstaande foto’s door Toon Verweij)


27-mrt-08 : Jazzmozaïek België – CD recensie FREEDOM!”

 • Uit Jazzmozaïek België
 • FREEDOM!, CD recensie

Bekijk project FREEDOM!


21-apr-08 : JazzFlits – CD recensie FREEDOM!

 • Uit JazzFlits, door Hessel Fluitman
 • FREEDOM!, CD recensie

Bekijk project FREEDOM!

 


16-mei-08 : Jazzism Magazine – CD recensie FREEDOM!

 • Uit Jazzism Magazine, door Ken Vos
 • FREEDOM!, CD recensie

Dit leuke album is een verzameling van composities van Charlie Haden, Carla Bley en Charles Mingus met daaraan bijgevoegd twee stukken van Paul van Kemenade die al van huis uit is geïnspireerd door deze grootheden. De eerste vraag is wat het album te bieden heeft vergeleken met wat bijvoorbeeld Hadens Liberation Music Orchestra en Bley’s Big Band ons al eerder voorgeschoteld hebben. Dat zijn vooral de arrangementen van Niko Langenhuijsen die effectief de twintig muzikanten tellende orkest benut. Vooral liefhebbers van het koper komen hier goed aan hun trekken. Het orkest heeft gewoon een groter dynamisch bereik dan de Amerikaanse voorbeelden en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de banddiscipline hier ook groter is. De dramatiek is er in ieder geval niet minder om. Daartegenover staat dat niet alle solowerk van even onberispelijke kwaliteit is, althans niet de spanningsbogen evenaren van de arrangementen. Van Kemenades emotionele uithalen klinken hier in ieder geval goed in deze context. Gecombineerd met het videomateriaal moet dit project live een bijzondere gebeurtenis zijn geweest. De opnamekwaliteit valt me een beetje tegen, omdat de wat holle akoestiek van het kennelijk lege Theater de Speeldoos in Vught net iets te dominant aanwezig is. Het gevolg is dat kleine ensemblepartijen en solo’s wat afstandelijk klinken.

Bekijk project FREEDOM!

 

 

 

 

 

 

 


01-jul-08 : Jazz Bulletin (Nederlands Jazz Archief) – CD recensie FREEDOM!

 • Uit Jazz Bulletin (Nederlands Jazz Archief)
 • FREEDOM!, CD recensie

Bekijk project FREEDOM!

© 2018 Het Brabants Jazz Orkest All Rights Reserved.