• Call Us Now : +31 6515 150 63

  |
 • info@HetBrabantsJazzOrkest.nl

  |

Recensies 2005

02-feb-05 : Brabants Dagblad – Het Brabants Jazz Orkest

 • Uit Brabants Dagblad, door Rinus van der Heijden
  BIG BAND DEN BOSCH HEET NU HET BRABANTS JAZZ ORKEST

  Woensdag 2 februari 2005 – Het Brabants Jazz Orkest komt voort uit de Big Band Den Bosch, die 26 jaar lang afwijkend big-bandrepertoire speelde. Het Brabants Jazz Orkest zet die uitdaging voort. Eind december gaf het orkest zijn eerste concert in Tilburg, morgen is het de beurt aan het eigen, Bossche publiek. Met het oeuvre van Toshiko Akiyoshi op de lessenaars, geeft Het Brabants Jazz Orkest, met gastsaxofonist Dick de Graaf, een proeve van bekwaamheid af. 

  Ooit was het een leerorkest, nu een semi-professionele big band. We hebben het over de Big Band Den Bosch, die haar evolutie gepaard laat gaan met een nieuwe naam: Het Brabants Jazz Orkest. Het gezelschap onder directie van de Bossche trompettist en dirigent Jeroen Doomernik presenteert zich morgen om 20.30 uur voor eigen publiek in de Toonzaal.
  Tilburg mocht een dikke maand geleden al kennismaken met Het Brabants Jazz Orkest. Op de dag dat de naamswijziging inging, gaf het orkest zijn eerste concert in het festival Stranger Than Paranoia. Met doorslaand succes. Niet alleen door de wijze van musiceren, maar zeker ook door het gedurfde repertoire, waarvoor was gekozen.
  Dat repertoire bestaat voor een groot deel uit het oeuvre van de Japanse componiste en pianiste Toshiko Akiyoshi. Hoe goed de groep daarin slaagt, bleek in Tilburg, waar de hondsmoeilijke stukken flitsend werden vertolkt.

Arrangementen

Het Brabants Jazz Orkest komt met datzelfde materiaal morgen naar de Toonzaal. Gast is net als in Tilburg tenor- en sopraansaxofonist en fluitist Dick de Graaf, die in de rol van saxofonist Lew Tabackin kruipt. Deze laatste vormde samen met echtgenote Akiyoshi jarenlang de beroemde Toshiko Akiyoshi/Lew Tabackin Big Band. Het Brabants Jazz Orkest durft het aan de oorspronkelijke arrangementen van dit toonaangevende orkest op de lessenaars te zetten.

Eigenzinnig

Naast Akiyoshi-repertoire blijft het Bossche orkest ook zoeken naar andere eigenzinnige composities van hedendaagse componisten en arrangeurs. Precies zoals voorganger Big Band Den Bosch ook al deed.
Het Brabants Jazz Orkest komt voort uit de Big Band Den Bosch, die 26 jaar geleden begon als leerorkest van De Muzerije. Inmiddels bestaat de band uit twintig professioneel ingestelde musici uit Brabant. Zij worden aangevuld met jong talent, zoals de 15-jarige gitarist Jasper Stadhouders en de 17-jarige slagwerker Onno Govaert. Sinds 1997 leidt Jeroen Doomernik het orkest.

Jeroen Doomernik leidt Het Brabants Jazz Orkest, de nieuwe naam voor Big Band Den Bosch.
(foto door Joep Lennarts)

 

 


21-feb-05 : Eindhovens Dagblad – Toshiko Akiyoshi / Jazzpodium Wilhelmina

 • Uit Eindhovens Dagblad, door Rinus van der Heijden
 • Toshiko Akiyoshi, Jazzpodium Wilhelmina te Eindhoven
HET BRABANTS JAZZ ORKEST: ONTSPANNEN, GEESTIG EN DYNAMISCH

Maandag 21 februari 2005 – Wilhelmina te Eindhoven – Blues, swing en shuffle, een bont gezelschap van twintig professionele jazzmuzikanten, door de wol geverfde amateurs, piepjonge talenten en een relaxte sfeer: dat waren de belangrijkste ingrediënten tijdens dit Jazzpower-concert van Het Brabants Jazz Orkest.

Voorafgaand aan het optreden brachten de twee benjamins van het orkest – gitarist Jasper Stadhouders (foto) en drummer Onno Govaert – samen met bassist Ludo van de Winkel een kort voorprogramma met werk van onder andere Björk en Harmen Fraanje. Aardig, maar niet meer dan dat.

Hierna was het tijd voor het volledige orkest. Het Brabants Jazz Orkest tourt momenteel door Nederland met een programma dat louter bestaat uit werk van Toshiko Akiyoshi, geboren in Japan, opgegroeid in China en thans werkend vanuit Amerika. Haar verschillende achtergronden kwamen tot de verbeelding sprekend terug in de muziek. De op Amerikaanse leest geschoeide big band-klanken werden vermengd met oosterse elementen, onder andere uitgewerkt in solo’s op dwarsfluit. De botsing tussen twee culturen werkte vaak geestig uit. Muzikale grapjes in de arrangementen deden denken aan het big band-werk van Charles Mingus. Maar ook met een break van één verstilde noot op piano tussen het muzikale blazersgeweld, wist het orkest een glimlach te veroveren op het publiek.

De avond draaide vooral om vijftien paar longen. Krachtig blazend, met haarscherp getimede korte stoten èn warme baden van koperklanken… zo realiseerde het orkest een brede dynamiek. Er was ook ruimte voor solo’s, bijvoorbeeld voor gastmuzikant Dick de Graaf, die indruk maakte als ‘allesblazer’ op de tenorsax, de sopraansax en de dwarsfluit. Het orkest straalde maandag vooral veel plezier uit. Muzikanten die even niet aan de beurt waren, maakten grapjes onder elkaar en de soms nog wat bescheiden solisten werden aangemoedigd met enthousiaste yells.

Voor dirigent Jeroen Doomernik was het een rustige avond. Zijn werk – het smeden van een hechte eenheid van twintig individuen – zat er al op. Met de handen in elkaar gevouwen luisterde hij aandachtig – soms meedansend – naar het werk van zijn muzikanten. Hij had zelfs tijd een glas water te halen voor een van hen. Alleen bij de overgangen kwam hij in actie met spaarzame handgebaren.

bekijk project Toshiko Akiyoshi

© 2018 Het Brabants Jazz Orkest All Rights Reserved.