• Call Us Now : +31 6515 150 63

    |
  • info@HetBrabantsJazzOrkest.nl

    |

Recensies 2004.

13-jan-04 : Brabants Dagblad – En Plein Public

  • Uit Brabants Dagblad, door Mary van Erp
  • En Plein Public, Plein 79 te ‘s-Hertogenbosch
MUZIKAAL GENIETEN TIJDENS EERSTE PLEIN PUBLIC

Dinsdag 13 januari 2004 – In café Plein79 was gisteravond de eerste En Plein Public. Een culturele avond vol muziek.

Jazzliefhebbers konden hun hart ophalen, gisteravond in café Plein79. De Big Band Den Bosch onder leiding van Jeroen Doomernik swingde de pan uit. Toch was het totale programma van deze eerste En Plein Public hier en daar wat geforceerd. Presentator Peer de Graaf deed soms net iets te veel zijn best het publiek te vermaken. En dat publiek kwam duidelijk voor de muziek. Lekkere groove met hoogtepunten zoals het optreden van saxofonist Paul van Kemenade en jong cello-talent Steven Bourne. Maar de Bossche Bigband stond ook zonder solisten zijn mannetje. Pakkende arrangementen van bekende nummers lagen lekker in het gehoor. In het begin zat de vaart er lekker in. Journalist Theo van de Zande interviewde de jonge cellist met veel humor waarna Bourne de spits afbeet met een indrukwekkende vertolking van Sommerfeld.
En Plein Public is een initiatief van Jeroen Doomernik en Albert van Veldhuizen van de Big Band Den Bosch. Het is de bedoeling dat deze culturele avond uitgroeit tot een soort Bossche Kopspijkers. Een show met muziek als rode draad maar waarin ook plaats moet zijn voor cabaret, theater, dans en interviews. Deze eerste avond leek alles wat geen muziek was het publiek voornamelijk te storen. Tijdens een interview met Paul van Kemenade klonk het ineens ‘Niet lullen maar spelen’. Nu had Van Kemenade naast zijn kritiek op het ‘a-culturele Nederland’ niet echt veel te melden en duurde het gesprek te lang.

Adios

Van een heel andere orde was het optreden van Angelique en Danny van Ham. Zij lanceerden deze week hun derde cd en zongen Adios, goodbye, mi amigo en al klink het vrij internationaal, het was een echt Nederlandstalig nummer. Dit gaf weer wat variatie aan het programma. Dat deed het vraaggesprek over de lokale omroep Boschtion duidelijk niet. De ongeveer 150 aanwezigen praatten er zo hard doorheen dat het personeel de zaal in moest om hen tot stilte te manen. De volgende En Plein Public is over twee maanden.

Bekijk project En Plein Public


29-dec-04 :  Brabants Dagblad – Toshiko Akiyoshi / Stranger Than Paranoia

  • Uit Brabants Dagblad, door Rinus van der Heijden
  • Toshiko Akoyoshi, Paradox / Stranger Than Paranoia te Tilburg
JAZZORKEST SNIJDT ALS MES DOOR TAART

Woensdag 29 december 2004 – Het orkest bestond pas enkele uren, maar speelde de spreekwoordelijke sterren van de hemel. We hebben het over Het Brabants Jazz Orkest, dat maandag het levenslicht zag en zichzelf ’s avonds introduceerde op het festival Stranger Than Paranoia in Tilburg.

Natuurlijk kwam het gezelschap niet zomaar uit de lucht vallen.
Het orkest komt voort uit de Big Band Den Bosch, gedirigeerd door Jeroen Doomernik, die ook Het Brabants Jazz Orkest langs alle spelonken en valkuilen van big-bandmuziek leidt. Bij de première waren die obstakels zelf opgeworpen: Doomernik c.s. hadden ervoor gekozen te putten uit het repertoire van Toshiko Akiyoshi, een vrouw die de factor moeilijk tot levenskunst heeft verheven.
Het Brabants Jazzorkest – let wel, nog altijd een amateurgezelschap – denderde schijnbaar met het grootste gemak door de Akiyoshi-stukken. Met als gasten Dick de Graaf en Angelo Verploegen sneed de big band als een mes door een taart. De eerste bracht zijn tenor- en sopraansaxofoon en fluit mee, Verploegen trompet en flügelhorn. De sopraan klinkt bij Dick de Graaf zoals het moet: lenig, complex en exotisch. Maar op fluit pakte hij helemaal onwaarschijnlijk uit. In razende vervormingen riep hij reminiscenties op aan ‘Burning Of The Midnight Lamp’ van Jimi Hendrix.

Zie project Toshiko Akoyoshi

© 2018 Het Brabants Jazz Orkest All Rights Reserved.