• Call Us Now : +31 6515 150 63

    |
  • info@HetBrabantsJazzOrkest.nl

    |

Recensies 2003

07-mei-03 : Brabants Dagblad – Bigband Revue / Jubileum

  • Uit Brabants Dagblad
  • Bigband Revue / Jubileum, Muzerije te ‘s-Hertogenbosch
MUZIEK OM VOOR VAN JE KRUK TE VALLEN

Woensdag 7 mei 2003 – Big Band Den Bosch bestaat vijfentwintig jaar. Feest dus. En tijd om ook de jeugd voor deze muziekstijl te interesseren. “Omdat we spetteren.” Een drive in big-bandmuziek leggen, nog meer funk en soul inbrengen, willen spetteren. Die taken heeft de een kwart eeuw bestaande Big Band Den Bosch (BBDB) zichzelf gesteld voor de toekomst. Dat moet lukken, want is de slogan van dit amateurgezelschap al niet ‘eigentijds swingend met verrassingen’?

Aan Albert en José van Veldhuizen zal het niet liggen. Is Jeroen Doomernik de drijvende artistieke kracht bij dit Bossche gezelschap, het echtpaar Van Veldhuizen opereert meer achter de schermen, samen met Léon van Balkom en Eloy Lax. Zij zijn naast muzikant ook vurig promotor en organisator van diverse activiteiten.
Repetitie van de Big Band Den Bosch (Foto Marc Bolsius)

Zoals de feestmiddag van komende zondag, die het jubileumjaar opent en waarop niet alleen leerlingen van De Muzerije en ex-slagwerkers, maar ook inmiddels gearriveerde namen als die van trombonist Bert Boeren, slagwerker Pieter Bast en altsaxofonist Benjamin Herman opduiken. Big Band Den Bosch werd in 1978 opgericht door Peter van Helvoort. Hij was trompetdocent op de Stedelijke Muziekschool, tegenwoordig De Muzerije en hij bedoelde er een leerorkest mee. Al snel groeide het orkest uit tot een heuse big band, waarbij speelplezier voorop staat en musiceren slechts op hoog niveau mag plaatsvinden. “Mensen denken bij een big band vaak aan een oubollig bandje, dat Glenn Miller speelt”, lachen Albert en José van Veldhuizen. “Maar dat ligt dus wel anders. Laat speelden we ergens en daar bleek de aanwezige jeugd laaiend enthousiast. En werk van (gitarist) Pat Metheny ging er moeiteloos in bij rockers. We spelen funk, soul, alles, we spetteren volop. Wij leggen drive in big-bandmuziek, daar ligt onze voorliefde.” Optredens vindt de BBDB leuk, maar het mooiste vinden ze daar de repetities. “We repeteren elke week en geven zo’n acht tot tien concerten per jaar”, zeggen Albert en José van Veldhuizen. De Bossche big band bracht al heel wat talenten voort, onder wie trompettist Eric Vloeimans. “Ik zit al bijna 25 jaar bij de big band. Eric is er in dezelfde tijd als ik ingekomen”, lacht Albert van Veldhuizen. Conservatoriumstudenten uit het hele land doen er hun eerste speelervaringen op. En wat ook mooi is: moderne componisten en arrangeurs als Martin Fondse en Jerry van Rooijen schrijven werk voor de groep. Daarnaast staan composities van Thad Jones, Bob Mintzer en Sammy Nestico op de lessenaars. En dat de BBDB zich niet alleen voor het geijkte big-bandrepertoire laat vangen blijkt uit een samenwerkingsproject met een beiaard en het project Rhapsody in Blue, waaraan ook de klassieke pianist Peter Zimmerman meewerkt. Zondag wordt voor Albert en José van Veldhuizen een echt feestje. “Ik vind het een uitdaging om als amateur met saxofonist Benjamin Herman, trombonist Bert Boeren en zangeres Pauline van Schaik te mogen spelen”, zegt José van Veldhuizen opgetogen. “Wat ook mooi zou zijn is in een discotheek als Plein 79 te kunnen spelen. Dan zie je jongeren zo van hun kruk vallen, omdat ze de klankkleuren van een big band niet kennen. Voor ons is het spelen in zo’n band een echt feest. Dat willen we aan iedereen laten horen.”

Bekijk project 25-jarig Jubileum


12-mei-03 : Brabants Dagblad – Bigband Revue / Jubileum

  • Uit Brabants Dagblad, door Godelief Swank
  • Bigband Revue / Jubileum, Muzerije te ‘s-Hertogenbosch
SWINGENDE OPENING VAN HET JUBILEUMJAAR

Maandag 12 mei 2003 – De jubilerende Big Band Den Bosch (BBDB) liet zondag in de Muzerije overtuigend zien waar het in de muziek om gaat: lol hebben. De BBDB vierde gisteren haar 25-jarig betaan.

Oud-bandleden, genodigden en vooral veel enthousiaste muziekliefhebbers waren gistermiddag in de Muzerije getuige van de viering van het 25-jarig bestaan van de BBDB. Ze kregen een mix voorgeschoteld van swingende bigbandmuziek, afgewisseld met solo-optredens, gastoptredens van onder meer Bertje Boeren (trombone) en Laura de Bekker (zang), gedichten en beeldende kunst geïnspireerd op het thema ‘muziek’ en een Tombola onder leiding van Peer de Graaf.

Kracht

Het publiek bleek niet weg te slaan. “We spelen wat we zèlf leuk vinden, en dat is precies de kracht van onze bigband”, meent Jeroen Doomernik, sinds zes jaar muzikaal leider van de band. “De BBDB is een gezellig samenzijn van enthousiaste muzikanten, die muziek maken omdat ze dat leuk vinden. Wij doen niet veel concessies aan de commerciële wereld. En dat werkt, want er is nauwelijks wisseling in de bezetting. Bovendien heeft driekwart van de bandleden conservatorium gedaan, dus we genereren ook een bepaald niveau.”
Speciale aandacht was er gisteren voor Eloy Lax, Léon van Balkom en Albert van Veldhuizen, drie muzikanten die al vanaf de oprichting deel uitmaken van de BBDB. “En als het aan mij ligt nog eens vijfentwintig jaar blijven”, besloot Van Veldhuizen.

Omgegooid

Ook muzikanten in spe kregen een eigen plek in het programma. Verschillende leerlingen van de muziekafdeling van de Muzerije speelden mee met de bigband. In zijn geheel geen zwaar, vastomlijnd concert, maar een flexibele muziekmiddag. Het programma werd regelmatig omgegooid, presentatoren Peer de Graaf en Tet van der Donk wisselden elkaar af waar nodig en het geheel had soms een wat chaotische uitstraling. Wat bleef was een twintigkoppige bigband, die overduidelijk plezier had in het spelen. Swingende saxofonisten, juichende en klappende trombonisten en vooral veel gelach tussendoor.

Bekijk project 25-jarig Jubileum

© 2018 Het Brabants Jazz Orkest All Rights Reserved.