Skip to main content

Duke Ellington’s ‘Sacred Concert’ beleeft primeur

Een ode aan de vrije geest die zijn weerga niet kent. Duke Ellington’s van levenslust bruisende ‘Sacred Concert’ behoort tot het heilige der heilige van de Amerikaanse jazzmuziek. In zijn laatste creatieve fase wijdde jazzicoon Duke Ellington (1899-1974) zich aan zijn fameuze, driedelige cyclus voor koor, solist en jazzorkest. Zijn magnum opus ‘Sacred Concert’ (1965-1973) wordt hoogstzelden uitgevoerd in de concertzalen. Tot nu toe. Want Het Brabants Jazz Orkest, Capella Brabant en stervocaliste Deborah Carter blazen Ellingtons avondvullende meesterwerk nieuw leven in. Uitgangspunt is de stijlvolle, gearrangeerde versie van Zwedens bekendste jazzcomponist Örjan Fahlström.

In ‘Sacred Concert’ verweeft Ellington op ongeëvenaarde wijze religieuze teksten, Europese kerkmuziek, jazz en gospelzang. Een ultiem crossover werk waarin een vooruitziende Ellington bruggen sloeg tussen de Oude Wereld (Europa) en de Nieuwe Wereld (USA). Muziek die het puur religieuze overstijgt en een universeel spiritueel karakter uitstraalt. Niet voor niets beschouwde Ellington dit concertwerk als ‘het belangrijkste wat ik ooit heb geschreven’. Een niet te missen concertbeleving voor jazzconnaisseurs, muziekavonturiers en liefhebbers van bezielde, grensoverschrijdende muziek.

Sacred Concert van Het Brabants Jazz Orkest, Capella Brabant en Deborah Carter is een meer dan lovenswaardig initiatief. Het wordt volledig waargemaakt en is een intrigerende herontdekking van een deel van het zo omvangrijke en soms ongrijpbare oeuvre van Duke Ellington

RINUS VAN DER HEIJDEN (jazznu.com)

VPRO vrije geluiden

Botte Jellema, 29 maart 2017

Sacred Concert (1965-1973)
Duke Ellington (1899-1974)


Nederlandse première

 • o.l.v. Jeroen Doomernik en Marc Versteeg.

  • Deborah Carter, jazzvocalist
  • Het Brabants Jazz Orkest (18 musici)
  • Capella Brabant, kamerkoor
  • Arrangement: Örjan Fahlström
  • Regie Vincent: van den Elshout

Deborah Carter

Deborah J. Carter is the epitome of a world class jazz singer

Mark Turner, All About Jazz.

One of the most significant American-born jazz singers based in Europe. Not only does she have a very appealing voice and a thorough understanding of jazz, but her enthusiasm is infectious.

Scott Yanow, renowned jazz writer

Deborah is one of the hardest swinging vocalists I have heard.

Greg Carroll, CEO American Jazz Museum

Besides working with her own group in concerts and festivals from Spain to Taiwan to Colombia, Deborah also loves to sing the great jazz classics as a guest soloist with groups including among others: the world famous Metropole Orchestra, the Frankfurt Radio Symphony Orchestra, Sedavi Latin Jazz Big Band (with Mike Mossman, arranger for Tito Puente), the Berlin Jazz Orchestra, HRT Jazz Orchestra (Croatian Radio), The Orchestra and Bigband of the German Opera, Berlin.
Deborah grew up in Hawaii and Okinawa, and studied at Berklee, USA. Having spent many years in Spain, she now resides in Amsterdam
Han var konstnärlig ledare för (Radio Big Band Frankfurt).

Het Brabants Jazz Orkest

Het Brabants Jazz Orkest (hbJAZZo), opgericht in 2004, is een professionele bigband die haar wortels heeft liggen in de hoofdstad ’s-Hertogenbosch. De conservatoriumgeschoolde musici komen uit alle windstreken van het land en staan onder leiding van jazz coryfee Jeroen Doomernik. Het niveau van dit orkest is gegroeid door de grote diversiteit aan projecten en uit zich in de beheersing van alle jazz gerelateerde speelstijlen en individuele kwaliteiten van haar muzikanten.

Ook de eigenzinnigheid in de keuze van het repertoire, dat zowel moderne als traditionele arrangementen omvat, draagt hieraan bij. Dit wordt onderstreept door de succesvolle samenwerkingen die hbJAZZO reeds is aangegaan met o.a. Eric Vloeimans, Benjamin Herman, Anton Goudsmit, Ferdinand Povel, Fay Claassen, Eric Vaarzon Morel, Deborah Carter, Ack van Rooijen, Paul van Kemenade, Mathias Ruegg (Vienna Art Orchestra) en Joris Roelofs. Het is daarom vanzelfsprekend dat dit orkest te vinden is op binnen- en buitenlandse podia. HbJAZZo streeft te allen tijde naar hoogwaardige kwaliteit door middel van een unieke combinatie van creativiteit en kunstzinnigheid. Wekelijkse repetities en tomeloze inzet van het orkest zorgen voor onvergetelijke concerten die nog lang in trommelvlies gebrand zullen staan.

Capella Brabant

Concerten op hoog artistiek en muzikaal niveau, uitvoeringen die nieuwsgierig maken, de luisteraar uitdagen en raken; dat is wat de zangers van Capella Brabant nastreven. Capella Brabant is een amateurkoor met ambitie dat meteen vanaf de oprichting in 2007 de aandacht op zich vestigde door een aantal bijzondere concerten. Onder de inspirerende leiding van dirigent Marc Versteeg werkt het koor aan een zo authentiek mogelijke uitvoering van concerten waarbij de zuiverheid, de timing, de nuances en de grote transparantie in de diverse uitvoeringen door critici geprezen worden.
Capella Brabant bestaat uit een vaste kern van 28 ervaren en geschoolde koorzangers en –zangeressen: alle leden investeren blijvend in hun artistieke kwaliteiten, o.a. door individuele stemcoaching. Capella Brabant voert werken uit verschillende stijlperioden uit en dat vereist verschillende bezettingen. Om die reden varieert de omvang van het koor waarbij de vaste kern uitgebreid kan worden met gastzangers.

Niet alleen de kwaliteit van de koorklank maakt Capella Brabant bijzonder. Ook de keuzes die gemaakt worden vallen op: Capella Brabant zoekt regelmatig combinaties met andere kunstvormen. Marc Versteeg zegt hierover: “Wat wij de bezoekers van onze concerten willen bieden, is het met andere ogen en oren kijken en luisteren naar muziek, waardoor het ontstaan van die muziek breder belicht wordt en meer kleurschakeringen krijgt.”

Vanuit die visie werd in de afgelopen jaren een aantal bijzondere concertprogramma’s, variërend van de uitvoeringen van bekende werken als de Messiah van G.F. Händel en de Johannes- en Matthäus-Passion van J.S. Bach tot moderne werken als Cecilia van Fred Momotenko samengesteld, die uitgevoerd werden op diverse concertpodia.

Eén van de hoogtepunten in de programmering was de uitvoering van het Requiem van Joseph Eybler voor Bosch 500 in de Sint Jans Kathedraal in ’s-Hertogenbosch in de serie Bosch Requiem. Capella Brabant maakt deel uit van Brabants VolKoren, een samenwerkingsverband tussen vijf Brabantse top-amateurkoren. Capella Brabant houdt ook van muzikale uitstapjes die niet passen in het vakje van de klassieke muziek. Zo heeft het koor al tweemaal de zang verzorgd die samen met de instrumentale muziek door Philharmonie Zuid klinkt in De Efteling bij de spectaculaire watershow Aquanura. In de zomer van 2014 verraste Capella Brabant het nietsvermoedende publiek in een flashmob in Villa Volta (terug te zien via het Youtubekanaal van De Efteling).

Ook trad het koor op in een show bij de spectaculaire opening van de New Gate Terminal in Rotterdam. In het najaar van 2014 zorgde het koor voor een verrassende flashmob tijdens de Dutch Design Week en in het voorjaar van 2015 nam het koor deel aan een uitvoering van de opera Médée van Opera2Day.

In september 2016 zong Capella Brabant een hele week in de voorstelling “De laatste dagen van de zomer” met Panama Pictures in de Verkadefabriek in Den Bosch.