Skip to main content

Dissevelt 12-Tone

Fantasy in OrbitKlassieke elektronica en vooruitziende twaalftoonsmuziek die swingen als een tierelier. De Nederlandse componist, jazzbasist en arrangeur Tom Dissevelt (192101989) is één van de pioniers van de hedendaagse elektronische muziek. Een avant-gardist van het eerste uur in het zonnetje met als speciaal programma de unieke uitvoering van zijn ’12-Tone Composition for The Skymasters’.

Al in de jaren vijftig en zestig schreef Dissevelt elektronische werken waarin hij popmuziek en jazz op soepele wijze vermengde. Samen met Dick Raaijmakers ging Dissevelt aan de slag in de Philips laboratoria (NatLab) om compleet nieuwe, elektronische muziek te scheppen. Kortweg ‘Popular electronics’. In 1963 schreef hij de nog altijd revolutionaire elektronische suite ‘Fantasy in Orbit’.

Tom Dissevelt was bovenal jazzarrangeur, onder meer bij het fameuze orkest The Skymasters. Voor hen schreef hij in 1960 het juweeltje ’12-Tone Composition for The Skymasters’. Swing, jazz en de doorwrochte twaalftoonstechniek, het komt allemaal samen in deze wonderbaarlijke compositie. Het stuk wordt geroemd om, haar verfrissende afwezigheid van academisme. Dissevelt heeft de verbeeldingskracht om de meest geavanceerde compositietechnieken met een bevlogen muzikaal esprit te lijf te gaan. Het Brabants Jazz Orkest waagt zich aan dit huzarenstuk.

Op onze pagina Beeld&Geluid is een opname van de 12-Tone Compostion te horen.