Onderstaand achtergrond over het project FREEDOM! Wat is de betekenis van FREEDOM! voor: – Mingus, Haden en Bey |
FREEDOM! voor Mingus, Haden en Bley
![]() ![]() |
Ook Charlie Haden Carla Bley gingen een eigen weg. In 1969 maakte bassist Charlie Haden een protestplaat met het 11-koppige Liberation Music Orchestra. Componist en pianist Carla Bley had de prachtige arrangementen geschreven. Hun muziek was erg experimenteel. Zij brachten een album uit met free jazz, wat samen ging met een politiek standpunt uitdragen. |
In 1971 droeg Haden tijdens een bezoek aan Portugal zijn Song for Ché op voor een antikoloniale revolutie van de Portugese koloniën Mozambique, Angola en Guinee. Direct de dag erna werd hij reeds opgepakt door de Portugese politie en Amerikaanse FBI. Latere albums zijn gewijd aan de politiek van de Verenigde Staten. Haden en zijn maten spraken zich toen via hun muziek uit tegen de oorlog in Vietnam.
Een kleine 15 jaar later – onder het Bush tijdperk – werd het orkest op initiatief van Haden weer bij elkaar gebracht. Met als resultaat het album “Ballad Of The Fallen” (1984) met thema’s over De Spaanse Burgeroorlog, El Salvador, Portugal en Chili.
Een emotionele en ontroerende plaat op bijna poëtische manier vertolkt.
Hoe klinkt de protestmuziek van Haden? Ongelooflijk mooi! Door de arrangementen van Carla Bley is er een keur aan blaasinstrumenten te beluisteren inclusief tuba, French horn en trombone, als tegenhanger van de meer gangbare trompet en rietsectie.
[divider]
FREEDOM! voor Van Kemenade
“Vrijheid betekent voor mij als musicus: spelen wàt je wilt en met wíe je wilt, niet gehinderd door commerciële, politieke, economische en/of culturele blokkades; niet gehinderd door starre regenten, regelgeving, fout beleid, conjunctuur of wat ook.”
“Mijn muziek is nooit speciaal gemaakt naar aanleiding van één of meerdere van de vele wantoestanden en/of onrechtvaardigheden in de wereld, maar omdat ik – buiten de muziek van anderen – ook zelf graag eigen muziek schrijf en speel en die soms kan inzetten voor zaken die mij bezighouden. Onze laatste cd (‘Mexi Cosy’ juni 2006) is daarom een protest tegen het verharde Nederlandse asiel- en uitzettingsbeleid, alsmede een protest tegen het steeds triester wordende cultuurbeleid in Nederland.
Ik ben vereerd om samen met dat geweldige Het Brabants Jazz Orkest onder de bezielende leiding van Jeroen Doomernik, dit bijzondere ‘FREEDOM!’ project te doen met ‘onbekendere’ stukken van meesterlijke en eigenzinnige componisten zoals Mingus, Bley en Haden in prachtige arrangementen van Steve Slagle en Niko Langenhuijsen. Niko en ik hebben een verleden dat teruggaat tot 1977 en waar ik dankbaar voor ben.”
[divider]
FREEDOM! voor Het Brabants Jazz Orkest
Het Brabants Jazz Orkest is een band die zich onderscheidt van andere bigbands door zijn muziekkeuze. Het repertoire bevat daarbij een diversiteit aan stijlen, maar Het Brabants Jazz Orkest heeft een speciale interesse in moderne, meer eigentijdse èn experimentele bigbandmuziek. Zij neemt daarin ook haar vrijheid. Het Brabants Jazz Orkest hanteert daarbij het motto: “Eigentijds Swingend met verrassingen!“
Met het project FREEDOM! gaat Het Brabants Jazz Orkest verder op zoek naar nieuwe muziek, naar nieuwe grenzen. Bijzondere muziek die speciaal voor Het Brabants Jazz Orkest en Paul van Kemenade wordt herschreven naar deze tijd in de klankbeelden van nu. De confrontatie wordt aangegaan en er wordt geprobeerd muzikale grenzen te verleggen. Niet alleen van de band als geheel, maar ook voor de individuele bandleden op zich. En terwijl de band met plezier en in alle vrijheid speelt en kan spelen, is zij ervan overtuigd dat het publiek met nieuwsgierigheid en interesse gaat luisteren naar deze stijl van bigbandmuziek.
© 2018 Het Brabants Jazz Orkest All Rights Reserved.